De rol van de draagarm in een Audi A3

draagarm audi a3

Er zijn zoveel onderdelen te vinden in een auto dat je als leek ze ongetwijfeld allemaal kunt kennen. Er is niet voor niks een opleiding voor mensen die automonteur willen worden. Weet je bijvoorbeeld wat de draagarm in een Audi A3 voor een functie heeft? Het is een belangrijk onderdeel, en toch zijn er veel mensen die het niet kennen. Hier leer je alles over dit bijzondere onderdeel en waarom je er waarschijnlijk weinig van weet.

draagarm audi a3

Wat een draagarm doet in je auto

De draagarm vormt samen met een aantal andere onderdelen het skelet van je auto. Dat is de makkelijkste manier om het uit te leggen. Het is een stalen constructie ofwel een arm die vaak is gemaakt in de vorm van een driehoek. Deze driehoek maakt deel uit van de wielophanging in je auto. Dat is de plek waar de wielen worden bevestigd. Als je het heel simpel bekijkt dan is de functie van de draagarm simpel: dit onderdeel zorgt ervoor dat de wielen en de ophanging van de auto aan elkaar vastzitten. Er komt bovendien ongelofelijke druk te staan op die draagarm. Die druk komt vrij bij het rijden en besturen van de auto. De draagarm is dus ongekend sterk. Daardoor is dit onderdeel ook zelden aan vervanging toe.

Een probleem met de draagarm

In theorie hoef je de draagarm nooit te vervangen. Ze zijn zo gemaakt dat ze een leven lang meegaan. Maar dat is natuurlijk niet in alle gevallen zo. Want het kan alsnog voorkomen dat er iets met de draagarm aan de hand is. Dat kun je herkennen door een rommelend, piepend of krakend geluid uit de auto. Je merkt het ook in hoe je de auto bestuurt, want dat gaat met een kapotte draagarm minder soepel. De auto kan bij hoge snelheden bijvoorbeeld gaan schommelen.