Het importeren van een auto uit Duitsland: drie eenvoudige stappen

Het importeren van een auto uit Duitsland is tegenwoordig erg in trek. Dit is natuurlijk geen toeval: zo is het enorm makkelijk geworden om een kwaliteitsvolle wagen goedkoop én snel te laten overkomen.

Bij het importeren van auto’s uit Duitsland komen echter een aantal zaken te pas die wij u graag even toelichten. Zo beschikt u in een mum van tijd zonder zorgen over uw nieuwe wagen aan de meest voordelige prijs.

Stap 1: Het overwegen van de voor- en nadelen

Vooraleer u een auto uit Duitsland importeert, kent u best het antwoord op de volgende vragen:

  • Kan ik de wagen niet in Nederland vinden?
  • Indien de wagen toch beschikbaar is: is importeren echt goedkoper?
  • Komt de wagen overeen met wat er in de advertentie staat? Is de prijs marktconform?
  • Hoe krijg ik de wagen in Nederland?
  • Wat met de eventuele garantie?

Het is belangrijk om uitvoerig na te gaan wat de gemiddelde marktprijs van uw droomauto is. Dit is in het bijzonder het geval wanneer u van plan bent om een occasie aan te kopen via een private verkoper. Zo bent u zeker dat de prijs niet te mooi is om waar te zijn!

Probeer bovendien altijd meerdere verkopers te contacteren in een bepaalde regio vooraleer u erop uit trekt. Zo voorkomt u van een kale reis thuis te komen indien het uitgekozen voertuig niet beantwoordt aan de vooropgestelde verwachtingen.

Stap 2: Aanschaf van de wagen

Duitsland beschikt over een aantal eenvoudig te navigeren websites voor tweedehandswagens. Voorbeelden hiervan zijn o.a. pkw.de en autoscout24.de. Via de eenvoudig te specificeren zoekcriteria is elk merk of type wagen snel binnen handbereik.

Van zodra u uw droomwagen gevonden hebt, is het tijd om de verkoper te contacteren.  Test de auto zo uitvoerig mogelijk vooraleer u overgaat tot de aankoop en let zeker op de volgende zaken: mogelijke opties, de kilometerstand, het bouwjaar en een eventuele garantie.

Aangezien Duitsland een groot land is, raden we u aan om een verkoper te vinden die zich zo dicht mogelijk bij de grens bevindt. Zo bespaart u alvast transportkosten indien u gebruik wilt maken van een transportservice.

Stap 3: De benodigde documenten

Vooraleer u overgaat tot de aankoop van uw gewenste vierwieler, is het belangrijk om te controleren of de wagen beschikt over alle benodigde papieren: Fahrzeugschein I, Fahrzeugbrief II, EG-übereinstimmungbescheinigung en een zo recent mogelijk keuringsbewijs van de TÜV.

Eenmaal de auto op Nederlandse bodem is, bent u zelf verantwoordelijk voor de juiste registratie van de wagen bij de RDW. Zo moet u zelf de BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen) berekenen en aangeven bij de douane, een kenteken aanvragen en de kentekenplaten laten aanmaken.

Toch maar niet zelf importeren?

Indien u in deze papierenmolen het bos niet meer ziet door de bomen, dan kan u gebruik maken van gespecialiseerde bedrijven voor de administratieve afhandeling van het gehele proces.

Een gespecialiseerd importbedrijf berekent voor u de laagst haalbare BPM, biedt u een duidelijk kostenoverzicht én verzorgt de volledige administratie die bij dit alles komt kijken. Ook het transporteren van de wagen naar Nederland behoort tot het pakket.

Dit soort dienstverlening komt uiteraard met een extra prijskaartje. Reken dus zeker eerst de totale kost van de auto uit om eventuele verrassingen op het einde van de rit te vermijden!