Motorhelm kopen voor kinderen

Ben jij een fervent motorrijder en vind je het leuk om je kind mee te nemen op de motor? Heb je zin om samen op avontuur te gaan? Hoe gaaf is het als je samen met je zoon of dochter de weg op gaat?! Voordat je spruit de weg op mag, heeft hij/zij een helm nodig. Want die is voor iedereen verplicht, of je nu bestuurder bent, of bijrijder. Bij motorhelm kopen voor kinderen moet je op andere dingen letten dan bij volwassenen. Zeker als je kind nog wat kleiner is. Speel dan ook op safe en zoek de grens niet op door met zorg de juiste helm uit te zoeken voor je kind.

Vanaf welke leeftijd mag je kind mee?

Je kunt je kind niet zomaar achter op de motor zetten. Bij motorhelm kopen voor kinderen geldt als leidraad dat je kinderen vanaf 8 jaar zelfstandig op motor/motorfiets van meer dan 125 cc mag vervoeren. Afhankelijk van de lengte is het dan de vraag of dat met of zonder kinderzitje mag. Meestal wordt geadviseerd om pas vanaf 10 jaar je kind zonder bijpassend zitje te vervoeren. Daarbij is je kind net als jij verplicht om speciale kleding te dragen en moet hij/zij een helm op. Kleinere kinderen mag je vervoeren in een speciaal kinderzitje met aangepaste kleding en een kinderhelm. Deze regels zijn gebaseerd op gemiddelden. Is je kind kleiner of groter dan gemiddeld, neem het zekere voor het onzekere en loop geen onnodig risico.

Waaraan moet een kinderhelm bij motorhelm kopen voldoen?

Je hebt kinderhelmen voor als ze gaan fietsen en je hebt ook kinderhelmen voor op de motor. Kies bij motorhelm kopen voor een kind dan ook een echte kinderhelm. Goede kinderhelmen verschillen vooral qua maat van de volwassen exemplaren. Pas vanaf een jaar of 11-12 kan je kind, afhankelijk van de grootte van het hoofd, ook een volwassen helm dragen. Welke leeftijd je kind ook heeft, het meest belangrijk is dat de helm de juiste pasvorm heeft. Dat wil zeggen dat de helm niet te strak zit, maar zeker ook niet te los. Een helm die te strak zit kan gaan knellen en voor blessures zorgen. Een model dat te los zit geeft niet voldoende ondersteuning en bescherming en schiet daarmee zijn doel voorbij.

Welk model past het beste bij je kind?

Bij motorhelm kopen voor kinderen heb je net zoveel keuze qua modellen als bij de volwassen exemplaren. Dat maakt het kiezen er niet makkelijker op. Hou hier rekening met de persoonlijke voorkeuren van je kind, zonder concessies te doen aan de veiligheid die jij je kind wil bieden. Laat je kind zelf ervaren welk helmtype hem/haar het meeste aanspreekt. Een integraalhelm geeft de meeste veiligheid omdat deze helm het hele gezicht en de schedel bedekt. Als je kind dat niet prettig vindt zijn er ook andere veilige opties mogelijk. Een jethelm kan een praktische oplossing zijn voor jou en je kind. En gaat je kind zelf crossen? Kies dan voor een crosshelm voor kinderen.