Een oldtimer motor kopen? Houd dan hier rekening mee!

oldtimer motorverzekering

Zie jij jezelf al rondtoeren om je Ducati Monza uit 1968? Of zoeven over de wegen op het zadel van je antieke Harley Davidson? Je bent niet de enige. De oldtimer motor raakt weer steeds meer in trek. Wij begrijpen het ook maar al te goed als ook jij overweegt zo’n klassieker aan te schaffen. Er zijn echter wel wat dingetjes om op te letten, om te voorkomen dat je een (behoorlijk prijzige) kat in de zak koopt. Vandaar: houd rekening met de volgende zaken als je van plan bent een oldtimer motor aan te schaffen.

Kies een speciale oldtimerverzekering

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden speciale oldtimer motorverzekeringen aan. Met zo’n verzekering betaal je een lage premie, maar mag je niet te veel op de motor rijden. Je mag het dan niet als je primaire vervoersmiddel gebruiken. Maar aangezien de meesten hun oldtimer toch vooral hobbymatig gebruiken, is het al gauw interessant om van zo’n oldtimerverzekering gebruik te maken.

Laat je informeren door kenners

Misschien weet je zelf van alles over motoren of zelfs over oldtimers in het bijzonder. In dat geval weet je ongetwijfeld precies waar je op moet letten. Maar je bent waarschijnlijk niet voor niets op deze blog beland. Daarom onze tip: zorg dat je alles, maar dan ook echt alles weet van oldtimers, specifieke merken en hun voors en tegens. Struin dus het internet af, ga langs bij dealers en informeer bij andere kenners. En heb je dan uiteindelijk een afspraak met een verkopende partij? Zorg dan dat je nooit alleen gaat kijken, maar neem altijd een kenner met je mee. Iemand die kritisch is en jou een weerwoord durft te bieden. Want nogmaals: de aanschaf van een oldtimer kan flink wat gaan kosten. Dit is dus niet het moment om een impulsieve beslissing te nemen.

Roest zichtbaar? Niet doen!

Hiervoor hoef je geen kenner te zijn. Zijn er roestplekken zichtbaar op de motor? Dan moeten alle alarmbellen afgaan. Dit is een reden om van de koop af te zien. Roest duidt namelijk op gebrekkig onderhoud. Grote kans dat zich op termijn nog meer problemen zullen gaan openbaren. Controleer de motor dus grondig op roestplekken, op zichtbare én onzichtbare plekken.

Doe onderzoek naar de beschikbaarheid van onderdelen

Ook dit is erg belangrijk. Wanneer je een oldtimer koopt, kun je er de donder op zeggen dat je zo nu en dan een onderdeel moet vervangen. Mogelijk is het vooruitzicht van lekker sleutelen zelfs een reden om een oldtimer te kopen. Maar bedenk wel dat het type motor dat je wilt kopen allang uit productie is en onderdelen mogelijk lastig te verkrijgen zijn. Zeker wanneer je kiest voor een apart, niet veelvoorkomend merk dit ontzettend belangrijk om uit te zoeken. Anders moet je straks peperdure onderdelen in het buitenland bestellen of blijken ze zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar en kun je niets meer met je oldtimer.